8 táplálkozási mítosz
A túlzott cukorfogyasztás hiperaktívvá teszi a kölyköket? A kiadós pulykasült elfogyasztása elálmosít? Most lerántjuk a leplet a leggyakoribb ételekkel kapcsolatos mítoszokról.
olvass továbbA túlzott cukorfogyasztás hiperaktívvá teszi a kölyköket? A kiadós pulykasült elfogyasztása elálmosít? Most lerántjuk a leplet a leggyakoribb ételekkel kapcsolatos mítoszokról.
olvass továbbA csicseriborsó nagyon ideális növényi fehérjeforrás, tartalmazza a szükséges esszenciális aminosavakat a szervezet számára. Fogyaszthatjuk pástétomként, de készíthetünk belőle akár főételeket is.
olvass továbbA lasagne is csak egy rakott tészta, nincs benne semmi ördögi. Talán egy fokkal több macera van vele az átlagosnál a besamelmártás miatt, de ez is csak gyakorlás kérdése. A húsos ragu pontosan úgy készül, mintha egy ízes bolognai tésztára készítenénk, így arra biztosan mindenkinek meg van a saját, jól bevált verziója. Azért leírom én is a saját receptem.
olvass továbbMég Rómában ettem először profiterolt, ami első osztályú volt. Nem hiszem, hogy teljesen reprodukálható az élmény otthon, már csak a Colosseum hiánya miatt is, de aki egy kis olasz hangulatra vágyik, az nyugodtan álljon neki. Ennek az édességnek az alapja az égetett tészta, amit mi leggyakrabban képviselőfánk formájában fogyasztunk. A profiterol töltése, az íz és a mennyiségek kiválasztása már teljesen szubjektív. Van, aki teljesen beborítja öntettel, van, aki csak épphogy leönti, van, aki főzőtt csokikrémet készít, és van, aki fagyival tölti meg. Bármelyik variáció kiváló.
olvass továbbSokakat kísérthet az iskolai menzáról jól ismert agyon cukrozott, olajos paradicsomleves jobb esetben betűtésztával, rosszabb esetben rizzsel. Ami igazán meglepő, hogy ezt az édes verziót is el lehet fantasztikusan finomra és igényesre készíteni, ha nosztalgiázni szeretnék, szívesen fogyasztom. Az én ízvilágomhoz viszont a fűszeres, mediterrán verziója áll közelebb. Ez a leves testes, és egy pohár bor kíséretében egy remek vacsora kezdete. Tálaláskor bármivel meg lehet bolondítani, reszelt parmezánnal, mozzarella golyókkal, kis krutonokkal - ki, mivel szereti.
olvass továbbMég az első receptjeink közt ismerhettétek meg az egyik kedvenc őszi-téli italomat, az almás-sütőtökös lélekmelegítőt. Kicsit átvariáltam a receptet: van amit elvettem, van amit hozzá tettem és így is egy nagyon finom végeredmény született.
olvass továbbHa még nem mondtam volna, a szalagos fánk a kedvencem. Örök klasszikus, gyerekkort idéző, és mindig telitalálat. Persze most sokan megkérdezhetik, hogy miért fáradjanak olajszagban állva a konyhában, ha fánkhoz bárhol hozzá lehet jutni. Erre csak azt tudom mondani, azért, mert a saját mindig jobb, és mindig jobban ízlik.
olvass továbbEz a tökéletes reggeli, legalábbis szerintem. Gyors, olcsó és elképesztően finom. Legalábbis azoknak, akik többre vágynak a vajas pirítós-tea kombinációnál felkelés után. A teflon edényt még mosogatni sem kell, a sietősebbek pedig magukkal is vihetik a gofrikat munkába is, nagyon jól szállíthatóak.
olvass továbbEgy jó olaszt, nemcsak egy hithű olasz hazafi akar enni, hanem a magyar ember is megkívánja néhanapján. S ha e mellé még egy kis napfényre, vízre és toszkán szellőre is vágyunk, akkor nem kell mást tennünk, csak le kell sétálnunk a Belgrád rakpartra, ahol valóban megérint bennünket a legnagyobb olasz tartomány, fűszerillatú lehelete.
olvass továbbA rizsdara a lisztérzékenyek étrendjében is jól használható összetevő, különösen azok számára jó alternatíva, akik a kukoricadara ízét nem kedvelik. A rizs 77% százalék keményítő formájában jelenlévő szénhidrátot, 7-8% fehérjét és 1,3 % zsírt tartalmaz, továbbá 0,6%-a ásványi anyagokból és nyomelemekből áll. Főként foszfort, vasat, magnéziumot, cinket tartalmaz.
olvass továbbImádom azokat a fogásokat, ahol az édes és a sós keveredik. Ez a mostani anyukám jól bevált receptje, egyszerre testes és gyümölcsös. Az aszalt szilvát szinte minden főételbe el tudom képzelni, akár köretként, akár töltelékként. Most a hússal együtt sült, így teljesen magába szívta a törzsanyagokat, amitől hihetetlen íze lett. Ebben a receptben az is jó, hogy nagyon egyszerű és viszonylag gyorsan megvan, de egyáltalán nem szokványos.
olvass továbbFolyós karamell, fahéja párolt alma, omlós vajas tészta: ez a francia almás tarte tatin, azaz fordított torta. Sem ízeiben, sem küllemében nem marad el a mini verziója, legfeljebb kisebb lesz a cukor sokk. Sokszor készítek francia fordított tortát, sok ízben kipróbáltam már, most pedig a formájával kísérleteztem. Így is, úgy is telitalálat, biztosan állíthatom.
olvass továbbIsmét egy könnyű, zöldséges étel, mégse fordul elő túl gyakran a konyhákban. Vannak bizonyos alapanyagok, amiket rendre kikerülünk a közértben, és nem gondolunk rájuk önálló ételként. A cukkini is, de még inkább a cékla ilyen. Előbbit maximum levesként, köretként, utóbbit kizárólag savanyúságként szokták fogyasztani. Pedig a cékla nem csak finom, egészséges is: erős vérképző hatású, valamint a májnak is jót tesz. A tökfélék családjából származó cukkini pedig magas víztartalma miatt hidratáló hatású, és C-vitamin tartalma is magas. Ki ne szeretné őket?
olvass továbbEz a desszert lehetne akár a karácsonyi asztal éke is, hiszen abszolút a tél ízeit hozza: fahéj, szegfűszeg, párolt alma, forralt bor tobzódik benne. Nem akarom siettetni az idő múlását, szerintem az őszhöz is remekül passzol, ráadásul ez a darab születésnapra készült, úgyhogy az ünnepi jelleg adott volt.
olvass továbbImádom a salátákat, sok embertől viszont azt hallom, unalmasnak találják, ezért keveset fogyasztják. Pedig ha többet variálnánk a hozzávalókat, és persze az ízeket (ne féljünk például a sós és az édes párosításától), akkor biztosan többeknek lenne a kedvence. Volt rá példa, hogy ezt az ízes fügesalátát reggelire beletettem a bagettembe, ebédre hús mellé ettem, vacsorára pedig magában. És nem untam meg.
olvass továbbMúlt hét óta elég barátságtalan az időjárás. Sokkal jobban szeretem a szűrt napsütéses, sárga avarban sétálós őszt. Azért remélem, ilyenben is lesz részünk, de addig is a hűvösebb napokon sokat segít egy langyos csokitorta. Elég gyorsan készen van, és annyira tökéletesen tömény, hogy semmi mást nem kívánunk hozzá, maximum egy kevés tejszínhabot.
olvass továbbImádom az ázsiai konyhát, mégse szeretek folyton kínai étterembe járni. Egyrészt kevés az igazán jó hely, másrészt mindig is izgatott, hogyan lehet a tradicionális ízeket újszerű megoldásokkal ötvözni. Nem is tennék egyenlőségjelet a két tavaszi tekercs között, hiszen a cél nem a másolás, inkább az újragondolás volt.
olvass továbbAlig kell sütni, alig kell vele pepecselni, és mégis olyan isteni torta kerekedik ki belőle, hogy azonnal el is fogyott. Nem volt recept, csak pár hozzávaló, és rögtön megszületett a koncepció. Bátran ajánlom azoknak, akik biztosra szeretnének menni, mégsem konyhai virtuózok - ezzel ugyanis nem lehet hibázni.
olvass továbbSzeretek egy héten legalább egyszer húsmentes napot tartani az étkezésben, ilyenkor jövök rá mennyi mindent lehet kihozni csupán zöldségekből. Tervezek majd bonyolultabb recepteket ilyen téren, kezdetnek viszont a klasszikus főzelék-fasírt párosítást hoztam, természetesen hús nélkül.
olvass továbbNem tudok elszakadni az ősz hangulatától, és ezzel együtt a szezon gyümölcseitől. Stílusosan az őszibarack az egyik kedvencem, bármilyen formában a legjobb sütemény alapanyag. Ezt a lepényt a teljesen kezdőknek ajánlom, vagy azoknak, akik kb. 5 hozzávalóból akarnak valami látványosat kihozni.
olvass tovább